2011. augusztus 16., kedd

A megteremtett evolúció

Azóta, hogy Darwin megalkotta az evolúciós elméletét, nagyon sok vita forrása lett. Sok követője akadt és mégtöbb ellenzője, sőt, még Darwin sem tudta meggyőzni magát. A kérdés mindig is izgalmas volt, hogy miből lett az élet, hogyan fejlődött tovább, miként kerültünk a Földre, mitől ilyen diverz ez a világ. A genetikusok komoly felfedezéseket tettek, de a választ még mindig nem tudjuk. Egyik tudományos elmélet sem tökéletes, és talán soha nem is fogjuk megtudni.
Az evolúció elméletének legnagyobb ellenzője a keresztény vallás. Persze, nyilván minden olyan vallás, amely valamiféle teremtő Istent tisztel, az elmélet ellen szól. De a katolikus vezetők azok, akik a leghevesebben tiltakoznak és megpróbálnak minden tudományos elképzelést kiiírtani. Abban igazuk van, hogy egyszerűnek és megválaszolhatónak tűnő kérdésekre egyszerűen nincs racionális válasz, és nem lehet mindent a véletlenre fogni. De nekem is van kérdésem, amire még soha választ nem hallottam, talán azért, mert a hitet terjesztők ezt afféle axiómának tartják: mégpedig azt, hogy Isten létezik. Íme az én kérdéseim:

Ki vagy mi ez a bizonyos Isten? Ha valóban létezik, hol van? Hogy néz ki? Azt mondják, Isten az embert saját képmására teremtette. De ha Istennek emberarca van, Őt ki teremtette? Ő hogy jött létre? Ha nem valós, nem kézzel fogható, akkor Ő csak az emberi képzelet szüleménye? Egy gondolat, egy fantázia? Legszívesebben azzal is érvelnék, hogy anyag csak anyagból lehet (nem is gondoltam magamról, hogy ennyire materialista nézeteket vallok), de nem tudom, hogy mi volt a Nagy Bumm előtt, egy erőtér -ha az volt- nem anyag... bonyolult ez már az én pici világomnak.

Ha feltételezzük, hogy az élővilág fajai mind teremtettek, akkor nem aggaszt minket a gondolat, hogy az őslelet-anyagban nem találtunk (még) köztes alakokat. Sokról feltételezzük, hogy az a kihalt faj talán egy másik faj felé mutató átmenetként jelentkezett, de valahogy valakiknek mégis sikerül megcáfolnia. Én viszont most megsúgom, hogy az evolúció nem csak az állatokról szól. A növények is evolválódtak, és erre már bizonyítékok is vannak. (Természetesen a növények sokkal kevésbé képesek a fosszilizációra, épp csak lenyomatokat találni, ezeből is csak feltételezések születnek, és itt is rengeteg a bizonytalanság.)

Az igazságot egyelőre senki nem tudja. Nem szeretném megbántani az istenhívőket azzal, hogy a teremtésben hinni hülyeség, mert nem tudok ellene bizonyítékot mutatni, de nem helyes elutasítani mindent, ami tudományos magyarázatot próbál adni. Az áltudomány és az emberek manipulálása pedig már egy egészen másik téma.
Ajánlom figyelembe ezt a filmet:

Nincsenek megjegyzések: