2012. szeptember 17., hétfő

Az élet, a világmindenség, meg minden

Arra gondoltam ma, hogy

- annak idején, úgy 1900 körül, volt néhány fura fazon, aki egyszer csak azt találta mondani, hogy figyeljetek srácok, oké, hogy két golyót egymásnak löktök és az így meg úgy mozog, meg az alma is leesik a fáról, de mi van, ha ezek a dolgok icipiciben valahogy egész máshogy működnek? Na ezeket az embereket hívták pl. Rutherfordnak, Bohrnak, Einsteinnek, meg Planck-nak, meg még sok másoknak, akiket ritkábban szoktak emlegetni - a lényeg csak az, hogy megszületett a kvantumfizika, amiről addig senki nem gondolta volna, hogy miafene.

- csöppnyi kis földi életformánknak viszonylag régóta az egyik legizgalmasabb kérdése az, hogy vajon van-e a Földön kívül élet. Namármost ezeket a sztorikat általában csak sci-fikből halljuk. Kérdem én: mi a csudáért feltételezzük, hogy egy intelligenciájában hozzánk hasonló, és fejlett életformát találunk?! Hogy egyáltalán ilyen van. Mégis miért gondoljuk, hogy ha találunk életet, az ugyanannak a "definíciónak"* felel meg, mint itt a Földön? Simán lehet, hogy olyan fehérjéket találunk - feltéve ha fehérjék ott is vannak - hogy olyan aminosavakból állnak, amilyenek nálunk vagy nem fehérjealkotók, vagy többnyire egyáltalán nem is fordulnak elő. Vagy például lehet, hogy az információt náluk nem is RNS vagy DNS jellegű molekula tárolja. És ha mégis, akkor lehet hogy nem is abból a négy (A G T C) nuklotidból áll, mint a miénk. Ilyenkor persze nem is azonosíthatjuk a "DNS-t" ha nincs, vagy ha tök más. Lehet, hogy elmentünk már sok-sok földön kívüli lény mellett, csak nem vettük észre. Meg ha már nem is ilyen molekuláris szinten gondolkozunk, hanem mondjuk sejtszinten. Akkor elégedjünk már meg egy kis prokariótával, vagy baktériummal, vagy gombával. Miért akarunk mi mindenáron helyváltoztatásra képes - beszélő - kommunikáló - gépeket használó - a világűrbe hangokat kibocsátó és űrhajóval csillagközi utakat bebarangoló lényeket?

Szóval arra akarok kilyukadni, hogy talán túlságosan is ragaszkodunk a saját világunkhoz, nem akarjuk elhinni, hogy ami most van, azt máshogy is lehet. Persze, a mostani világunkat sem ismerjük elég pontosan ahhoz, hogy ilyen messzire mutató kérdésekbe gabalyodjunk bele. Úgyhogy talán mindegy is, amit leírtam, várasson magára még egy kicsit.



* valójában az életnek nincs pontos definíciója

1 megjegyzés:

...petya, a petya... írta...

*plancknak; továbbá szerencsére a világűrben esetlegesen található életet szerencsére nem scifiírók kutatják;) meg énsem olvasnám olyan izgalommal ezen kutatók beszámolóit.