2012. november 11., vasárnap

Schrödinger macskája

Ez a könyv, amit most olvasok. A szerző John Gribbin. Alcíme: Kvantumfizika és valóság. Először talán ijesztőnek tűnik a könyv címe, nekem kihívásnak. Aztán csalódnom kellett benne, kétszer is. Egyrészt mert értem amit ír, másrészt mert azt nagyon jól írja.

Ez a könyv zseniális. Ez a könyv olyan, mint egy jó krimi. Tele van furcsa jelenségekkel, és rengeteg kérdéssel, amire választ kell találni. Ebben a könyvben Einstein a rutinból, saját tapasztalatból építkező nagynevű hadnagy, akinek lehet adni a szavára, de azért sokan és egyre többen vannak, akikben felmerül a gyanú, hogy talán mégsem minden olyan egyértelmű, és erre adnak is bizonyítekot. Hosszas nyomozás után végül kiderül, hogy senkinek fogalma sincs, de nem is lehet arról, ami a terv és az eredmény között történt. Valójában minden köztes esemény ugyanakkora valószínűséggel fordulhatott elő. És mivel nem tudjuk eldönteni, kénytelenek vagyunk azt mondani, hogy mindegyik lehetőség megvalósult.

Na ilyen, és ehhez hasonló érdekességek vannak ebben a könyvben, csak épp a kvantumfizika nyelvén megfogalmazva, és az enyémnél kicsit jobb hasonlatok. Elektronok, pozitronok, mezonok, pionok és ilyen, ma már bizonyítottan létező részecskékről is ír, amiről az iskolában aligha lehet hallani. Talán mert nagyon bonyolulttá teszi az amúgy sem túl egyszerű képet, pedig sok kérdésre választ adnak.

Eddig ez az első olyan könyv, amit bár még be sem fejeztem, de már most tudom, hogy újra el fogom olvasni, méghozzá egy év múlva ilyenkor. Aztán a vizsgaidőszak végén újra fogom olvasni a Galaxis útikalauzt.

Nincsenek megjegyzések: