2014. január 31., péntek

Kétperces

Miskolc, Villanyrendőr, buszmegálló.
Három ember álldogál együtt, mellettük egy 3-4 éves forma kislány lépeget. Nem tudom eldönteni, összetartoznak-e, mert a kislány szőkésbarna hajú, egészen fehér bőrű, a többiek nem azok. A kislány járkál egyszer csak megtorpan, lehajol, kezét a föld felé nyújtja. Áh, igen, a cigicsikk. Rendkívül csábító, én is imádtam összeszedni, Anya nem győzte kivenni a kezemből a sok koszos cigarettavéget. A kislány határozottan nyúl a csikkért, már a markában is van. Boldogan, ugrálva szalad oda az említett három emberhez. Tehát mégis hozzájuk tartozik. Már magam előtt látom a jelenetet, ahogy ráförmednek hogy dobja el azonnal. Csakhogy a kislány odapattog, büszkén nyújta apja (?) felé a markát, a férfi elveszi a csikket, megnézi, rámosolyog a kislányra, és a zsákmányt a táskája egyik zsebében helyezi el. Jól jön az még.

Miskolc, Avas, orvosi rendelő.
Mellettem két cigány nő beszélget. Fiatalok, az egyik olyan 30-35 körülinek, a másik 30 alattinak tűnik.Velünk szemben egy 10-12 évesnek tűnő dundi fiú nyomogatja a telefonját. Nem veszi észre magát, fütyülni kezd. A fiatalabb nő rászól: "Béci!"
A gyerek abbahagyja a fütyülést, csöndben görnyed a telefon fölé. A nők beszélgetnek, a fiatalabbik nagyon szépen beszél. Az idősebbik nő sorra kerül, a másik még vár. A fiú megszólal: "Anya, adjál már egy zsepit!"
Anya? Ez a nő, akiről azt hittem, hogy a srác nővére, ez az Anyja? Pííha!
A nő ad a gyereknek zsebkendőt. Használt már, de nincs másik. A gyerek kifújja az orrát majd visszaadja a zsebkendőt az... anyjának. Nyűgös már, menne nagyon, alig bír nyugon maradni. A nő már nem ül vissza, mindjárt bemehet. A gyerek is betegnek tűnik, köhhint egyet. Majd még egy jó hangosat. A keze közben végig a combján van, kapaszkodik a telefonjába. Köhögés közben szája nyitva, engem néz. A nő megint rászól, hogy talán ha a kezét használná, mindenkinek jobb lenne.
Meglepően szimpatikus volt a gyerek anyja. Értelmesnek tűnt, szépen beszélt, nem forrt benne indulat. 16-nál nem lehetett több amikor a gyereke született.




Nincsenek megjegyzések: