2014. május 18., vasárnap

Ami Miskolcnak nem jó

Nemrégiben kezdett port kavarni a hír, hogy a miskolci városvezetés át akarja lapátolni a város szemetét a szomszéd településekre. Ezt konkrétan úgy képzelik el, hogy a cigányoknak azt hiszem 2 millás támogatást adnánk, ha környékbeli településen házat akarnánk venni, és van valami 5 éves akármi, ami ha jól értem biztosítaná, hogy ennél hamarabb vissza ne tudjanak jönni. Az előbb láttam egy fél riportot erről a témáról, ahol nyilatkozott drága polgármesterünk, aki szó szerint azt mondta, hogy semmi baj sincs, ha most a cigányokat úgy rakjuk ki, mint "vissza a feladóhoz".

Hát ezt én el se hiszem. Még jó hogy nem haláltáborba küldi őket. Teljesen biztos vagyok benne, hogyha ugyanezt bármelyik jobbikos netán baloldali jóember mondta volna, olyan hatalmas fideszes népfelkelés tört volna ki, hogy belerengett volna egész Európa. Szóval Kriza bácsi úgy képzeli el a cigányság elmúlt 10-20 éves történelmét, hogy Miskolc fehér volt, mint a hó, majd jött a piros városvezetés és megengedte, hogy az összes szomszédos faluból behordják a sarat, tehát most a kistelepülések ragyognak, és Kriza herceg, aki legyőzte a gonosz vörös királyságot, most véres bosszút áll, és jól visszaküldi a szemétkupacokat a feladóhoz. Azt meg elfelejtjük, hogy mennyi magyar falu cigányosodott el, hogy ők is már egymástól lopnak, az általuk kitúrt nép meg nem tudja eladni a korábban hosszas munkával felépített házát, mert értéke már a világon semmi nincs. Arra sem gondolunk, hogy még régen a faluk önellátóak voltak, és még dolgozni is lehetett ezt-azt, már semmi nincs ott, aki itt nem dolgozott, az ott mégannyira sem fog. Vannak olyan települések is, amik a világon semmiről sem tehetnek, az ott lakók örülnek, hogy ők szép kis környezetben laknak, szép házak, rendben tartott kertek vannak, és most meg vannak ijedve, hogy a nyakukra küldik a züllést.

Én alapvetően nem szeretem a cigányozást, mert őket sem lehet egyként kezelni. Mert ők is ugyanolyan intelligens emberek, mint bármelyik általunk okosnak vélt ember, csak egyszerűen nem úgy nőnek fel, hogy számukra a tudás és a dolgok helyén kezelése érték lenne, mert egyszerűen más kultúra, más vérmérséklet. Igenis köztük is van olyan, aki jó körülmények között nő fel, és eljut az egyetemig, vagy aki szakmát tanul, és tudja, hogy ez fontos, mert munkával kell megélni. Ezzel az a baj, hogy ők borzasztóan kevesen vannak a cigányságban, és a miskolci helyzetben nem róluk van szó. A baloldaliak azt mondják, a fidesz rossz megoldást valaszt, mert oktatással, képzéssel, munkával kellene őket segíteni. Sok sikert kívánok ehhez nekik, gőzöm sincs, ezt megvalósítani mégis hogy képzelik el, de gyanítom, sehogy. Nem 100, hanem 10ezres nagyságrendű embermennyiségről beszélünk. Ennek egy része képezhetetlen idős, nagy része a képzést elutasító vagy magát képezni nem akaró felnőtt, és maradék része pedig a kepezhető, de otthon rossz példát látó kisgyerek, vagy a kepezhető, de már évek óta az iskolában nehezen kezelhető (és otthon rossz példát látó) nagyobb gyerek. Szerintem a legnagyobb probléma ebben az egész helyzetben a cigányok és a nemcigányok közötti begyökerezett és kiirthatatlan bizalmatlanság.

Talán segítene valamit, ha a cigány gyerekeket külön iskolában tanítanák, ahonnan nem mehetnek haza akármikor, ahol megtanulnák, mi az, hogy tudás, mi az, hogy munka, hogy tanulással tudás, tudással munka szerezhető, és aki jól dolgozik azt megbecsülik. Csak ehhez kéne az is, hogy azt a cigányt, aki jól tud dolgozni, azt befogadják egy munkahelyre, és közben ne tagadja ki a cigányság, ne szakadjon ki abból a közegból, amelyre ő visszahathat, és amelyet saját tapasztalata alapján a jobb irányba terelhet.

Ezek szörnyűségesen utopisztikus gondolatok. Azonnal vagy rövidtávon ultimate megoldást én sem tudok, szerintem ezt a szociologusok, gazdászok és és szociális munkások feladata enne kitalálni. Lehet, hogy most én fogok rasszistának tűnni, de miért a társadalom normái szerint megélni képtelen embereket akarjuk támogatni pénzzel, akik nem is értik annak az értékét, miért nem a rossz helyzetbe akaratukon kívül került embereket támogatjuk, akik menekülnének onnan, ahol most vannak, de nincs lehetőségük...

1 megjegyzés:

Unknown írta...

az utolsó bekezdésben leírt gondolatoddal tökéletesen egyetértek és már én is rég mondogatom. a saját kárán tanul leginkább az ember, legyen az bármilyen. ;)