2015. december 23., szerda

Újévi fogadalom, avagy ne hagyjatok ki semmiből

Kedves Jelenlegi Olvasóim, és Mindazok, akik azért fognak idetévedni, mert fb-on is közzé teszem majd a tényállást!

9 nap múlva itt az újév, és én úgy döntöttem, hogy alávetem magam egy társadalmi, szociológiai és pszichológiai kísérletnek, mégpedig, hogy három hónapra kikapcsolom a facebookot. Nincsenek nagy elvárásaim, ez nem egy "challenge", hogy kibírom-e, hanem válaszokat keresek bizonyos kérdésekre. Mindössze annyit szeretnék magamtól, hogy ha a facebookozással töltött idő felszabadul, akkor azt munkaidőben megpróbálom inkább hasznos munkára fordítani, szabadidőmben pedig több olvasásra, edzésre, játékra, és ha végre kedvem támadna, akkor gitározásra, fotózásra, és bármire, amire egyébként lusta vagyok. Egyáltalán nem biztos, hogy ebből bármi meg is valósul, de ez is egy kérdés, amire a választ szeretném megtudni. Ilyen kérdéseim vannak még, ezen kívül:

- Miből maradok ki? Lesznek-e olyan események, amire egyszerűen nem kapok meghívást, nem kapok értesítést, nem szól nekem senki, csak azért, mert kiszakadok a közösségi hálózat egyik kommunikációs csatornájából.
- Lesz-e olyan szervezés, amiben egyszerűen nem tudok részt venni, ha nem vagyok a közösség tagja? Például ha egy meglepetés szülinapi bulit kellene összehozni, esetleg egy osztálytalálkozót (bár az most épp nem akutális), amiben több emberrel egyszerre kell egyeztetni.
- Lesz-e olyan, amiről nem tudok majd információt szerezni? Mióta a facebook ennyire népszerű, sok olyan szolgáltatás van (pl. kávézók, éttermek), ami már nem is készít magának saját honlapot, csak facebookon lehet megnézni őket. Ehhez mindenképpen hozzá kell tennem, hogy ha nyilvánosak az adatok, akkor a google megtalálja és láthatom bejelentkezés nélkül is.
- Értesülök-e az ismerőseim fontosabb élményeiről? Mi például, amikor Herceggel az eljegyzésünket tartottuk, facebookra csak akkor írtuk ki, amikor már a közeli ismerősöket személyesen értesítettük. Ezzel szemben vannak olyan "közeli" barátaim, akikről csak facebookról tudtuk meg, hogy eljegyezték egymást. De még csak nem is személyes üzenetben, hanem a közös hírfolyamból. De hasonlóan fontos esemény alatt értem azt, ha valaki megházasodik, babát vár, új helyen kezd dolgozni, másik városba költözik, kapcsolatba kerül, stb., amit az emberek szívesen megosztanak magukról.
- Eljutnak-e majd hozzám képekben az események? Például látni fogom-e a kicsi Lucát, ahogy épp lebontja a szekrényt, vagy a barátaim világjárását, vagy a szombati buli emlékeit, stb...
-  Tudok-e segítséget kérni bizonyos helyzetekben? Gyakran előfordul, hogy fb-on szerveződnek olyan csoportok, amelyek egymás segítésére szolgálnak. Például van egy eltés neptunos fórum, amire lehet, hogy nem lesz szükségem, de az tényleg jól működik. Vagy ha elhagynék valamit, ott van a Pesten Találtam, (rosszabb esetben a Pesten Hallottam), de akár a Used Stuff in BP is jól jöhet egyszer.
- Igaz-e, hogy jó hatással van a kilépés, hogy kevésbé leszünk stresszesek és "szabadabbak" lehetünk? Én nem tartom magam függőnek, és nem érzek feszültséget amiatt, hogy éppen nem lehet megnyitva a fb (például nyaralásoknál kifejezetten örülök, hogy nem nézem), az viszont tény, hogy általában meg van nyitva, az internetezésem első két kattintása a gmail és a fb, ezért nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, ha nem kattinthatok majd rá.

Természetesen nem válok offline-ná, nem lépek ki a társadalomból. E-mailen és a Gmail chaten továbbra is elérhető leszek bármikor, és persze telefonon is, sőt, még viberem is van. Herceg egyébként marad, és bármily meglepő ebben a világban, mi még kommunikálunk egymással, ezért jó eséllyel rajta kereszül is értesíthető vagyok. Az, hogy eljussanak hozzám például képek, elég sok, fb-ot nem igénylő módon megoldahtó. Természetesen a hírportálokról sem zárom ki magam, a történések továbbra is érdekelnek, és továbbra is mindenről itt fogom a véleményemet kifejteni, épp úgy, ahogy ez előtt is tettem. Hogy valami szórakozás is jusson, a 9gag is követhető marad, csak hogy ne maradjak ki az aktuális mémekből sem.

A kísérlet menetét igyekszem gyakran dokumentálni. Három hónap nem hosszú idő, de remélem elég lesz arra, hogy a kérdésekre választ kapjak. Most úgy gondolom, hogy a kérdésekben sugallt dolgok hiányozni fognak, és érdemes lesz majd újra belépni. Elképzelhető persze az is, hogy olyan nyugodt és kiegyensúlyoztt leszek like-ok és kontentek nélkül, hogy továbbra is messziről elkerülöm majd, állok elébe ennek a verziónak is. Azt mondjuk előre sajnálom, hogy nem láthatom és lájkolhatom majd, ahogy az Anyukám széttrollkodja a fb-ot, hogy helyretegye megtévelyedett ismerőseit, mert azokon igazán jókat szoktam derülni.

Addig is, nagyon boldog, és legfőképpen nyugodt karácsonyt kívánok mindenkinek, és persze boldog új évet. Itt az új évben is találkozunk.

Nincsenek megjegyzések: