2017. február 23., csütörtök

Ég az olimiai láng, felgyújtotta az országot

Elmondani nem tudom mennyire unom már ezt az Olimia-témát ami folyik az összes médiából, inkább írok róla én is, hogy megmaradjon az utókonak. Így látom én.

Szóval valakik kitalálták, hogy Budapestre kéne egy Olimpia. Tök jó, elkezdik megszervezni, a pályázati anyagot összeírni. Kiderül, hogy nem is olyan elvetemült ez az ötlet, végül már csak LA és Párizs a versenytársunk. Szerintem elég menő ilyen városokkal egy listán szerepelni, szóval biztos tudunk valamit.

Aztán meggyújtották a bomba kanócát. Valakinek eszébe jutott, hogy basszus, ez biztos jó így? Kell ez nekünk, végülis halandó számára felfoghatatlan összegekről van szó, helyes ezt most elkölteni? Legyen már erről inkább népszavazás. Beadtak egy kérdést a választasi irodának, de nekik nem tetszett a kérdés, így néhány hónapig úgy tűnt, a kanóc lángja kialudt.

És akkor jött a Momentum, és ledobta az égő bombát az országra. Feltettek egy kérdést, amely idézem, így szólt:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”
Ez a kérdés tiszta, átment a jogi szűrőkön és elindult az aláírásgyűjtés. És itt elkezdtett mindenki össze-vissza beszélni és félreinformálni a népet. A kormányoldal azt kommunikálta, aki aláírja az ívet, az hazaáruló, nem magyar ember. A baloldal az egészségügy- és oktatás- kártyát próbálta meg kijátszani, nem túl hatékonyan, de legalább segített aláírásokat gyűjteni a Momentumnak. A Momentum pedig azt rontotta el, hogy a kampány szövege az volt, hogy "mondj nemet az olimpiára". ("NEM az Olimpiára, IGEN a jövőnkre") Ez az aláírásgyűjtés utáni népszavazási kampány szövege kellett volna, hogy legyen.

Szerintem egy átlagos, javarészt a kormány befolyása alatt álló médiából tájékozódó, a politikai élet iránt nem különösebben érdeklődő, a politikai folyamatokat át nem látó ember a következőt rakhatta össze: ha aláírom, akkor az Olimpia ellen szavazok, elárulom a hazámat és a magyar sportolók vágyát töröm össze. Pedig az aláírás nem egyenlő a szavazással! Szerintem olyan kampányszöveg kellett volna, ami magára a népszavazásra invitálja az embereket, azokat is, akik aztán az Olimpia mellett szavaznának.

A másik, ami teljesen összezavarta a "kisembereket", hogy most végül is az országról vagy csak Budapestről van szó. Mert ha az országos népszavazást nem engedték meg, akkor azt jelenti, hogy csak Budapest érintett. A kormány meg nemzeti ügynek nevezte, amiben minden magyar magyar magyar. Az aláírásgyűjtés után meg rákente az egészet Tarlósa, hogy ez budapesti ügy, ő mossa kezeit. De Budapestnek mégis honnan lenne az ország GDP-jének nagyságrendjébe eső pénze? Honnan, a jóistentől? Úgy is mondhatjuk, igen, de egyelőre még kormánynak hívják. Döntsük már el akkor, hogy kinek a felelősségéről beszélünk, mert olyan nincs, hogy egy ekkora horderejű ügynek ne legyen felelőse!

Akárhogyis, de összegyűlt több, mint negyed millió aláírás. Kíváncsi leszek, az érvénytelen aláírások kiszórása után mennyi marad, de akármi is lesz az eredmény, ez elképesztő teljesítmény, le a kalappal előttük. Senki nem számított ekkora sikerre, még ők sem.

Tehát: a budapestiek több mint 10%-a aktívan kifejezte a véleményét, mely szerint népszavazást szeretne. Egy demokráciában a népszavazás a legjobb dolog. Mindenki megkapja a lehetőséget, hogy saját maga modja el a véleményét. Nem muszáj, de ha állást foglalsz, azt figyelembe fogják venni. Az emberek véleményét általában nem szokás figyelembe venni, sem politikai színtéren, sem a munkában, sem a magánéletben, és nagyon szerencsés az, aki nem így érzi. Népszavazni jó.

Erre mi történik? Budapest visszavonja az olimpiai pályázatot, mert állítólag:
„a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak”.


HOGY MIIII????
Presztízsveszteség??? A pályázat?!?! Az, hogy a NOB nem nekünk adja a rendezési jogot, mert az országban nincs egységes támogatottság? Éééédesjóistenem és ezt emberek el fogják hinni.
Tudod mi a presztízsveszteség? Az, hogy visszavonjátok a pályázatot, mert nem meritek vállalni a népszavazást, amiben még simán győzhettek volna a támogatók, ha van mivel meggyőzni őket. De ezek szerint nincs, vagyis az országnak és Budapestnek semmi de semmi oka és érve nincs Olimpiát rendezni. Na EZ a presztízsveszteség.

1 megjegyzés:

...petya, a petya... írta...

szerintem meg ha fordítva lett volna és azért akartak volna népszavazást, hogy legyen olimpia, és az a két opcióm lett volna, hogy hátradőljek és várjam, hogy ez elvonuljon, vagy az, hogy elmenjek aláírni és legyen népszavazás, mert hátha nem nekem van igazam, akkor nekem még tán lett is volna gerincem bevállalni (talán:/), de azért eléggé tartok attól, hogy a velem egy hajóban evezők többségét nem tudtam volna meggyőzni..
szóval szerintem egyáltalán nem meglepő, hogy konkrétan nolimpia.com és nem mondjuk demokrácia.com volt a keret:/ (és nem, nem múlik az ékezetes url-en:P)