2018. február 11., vasárnap

Kit válassz?

Most legalább 3 bejegyzést fogok írni, mert nem ér ennyi mindent egybe rakni.
#5

Ez az utolsó, ígérem.
Néhány napja hallottam hírét, hogy a Nézőpont Intézet (remélem, jól emlékszem, és tényleg ők) ajánlják mindenki figyelmébe a megújult partkereso.hu oldalt. Ennek az oldalnak az - lenne - a lényege, hogy néhány kérdésre adott válaszok alapján megmondja, melyik párt programja, álláspontja, véleménye áll a tiédhez a legközelebb. Ideális esetben a kérdések az ország életének minden nagyobb területét lefedik, és átfogó képet kaphatsz a pártok véleményeiről.

Amint hírét hallottam, máris éltem a lehetőséggel, mert volt azonnal volt egy gyanúm. Egy olyan sanda-fajta, hogy már eleve tisztes távolságból figyeled, a befolyásolhatatanság páncéljával felfegyverkezve. Kitöltöttem, és bejött a tippem. Ennek vagy az az oka, hogy tényleg leginkább annak a pártnak a véleményével értek egyet, de hát ugye az is lehet, hogy ha ezt az oldalt a saját elfogultságát bátran felvállaló Nézőpont Intézet kezeli, akkor talán ez is egy kormánymédia-eszköz a gyanútlan, helyes irányt kereső felhasználók befolyásolásának. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy most az írás közben is kitölöttem, több helyen más választ adtam, és más eredményt kaptam, amivel egy kicsit jobban ki tudok békülni.

Nem fogom most végigelemezni az összes kérdést - bár szívesen megtenném, de ez nem sokatokat érdekelne - inkább csak az összképet szeretném lefesteni.

Először is, a kérdések az alábbi témákat érintik: bérekkel, munkahelyteremtéssel és nyugdíjazással kapcsolatos kérdések, legalizációs kérdések (melegházasság, kannabisz), migránsozás, EU-s státuszok, stadionépítés, kötelező hittan/erkölcstan órák, iskolák, kórházak és kulturális intézmények állami átvétele, kormányablakok, honosítás. 32 kérdés van, ennek negyede a migránsokkal foglalkozik...

Másodszor. A kérdések tartalmaznak egy kijelentést, aztán jön, hogy mennyire értesz egyet ezzel, mennyire támogatod. Több kérdés is úgy van megfogalmazva, hogy sugallja feléd, hogy az állításban megfogalmazott dolog neked jó. Sajnos a válaszlehetőségekben nincs lehetőséged kifejteni, hogy igen, ez alapvetően jól hangzik, csak máshonnan nézve nem ilyen szép a kép. Erre muszáj például felhoznom az első kérdést, amely így hangzik.
2010-ben a személyi jövedelemadó kulcsa 32% volt havi bruttó 328 ezer forint felett, a minimálbér pedig nem adózott. Az elmúlt években ez az adókulcs először egységesen 16, majd 15%-ra csökkent, amely kevesebb, mint a fele a korábbi adóelvonásnak. Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet ezzel a döntéssel?
Kezdjük azzal, a választók jelentős része nagyon nagyon messziről nézi azt a 328 ezer forintos bruttó bért. Akkoriban én még nem voltam adóügyekben érintett, ezért próbáltam valami támpontot keresni a változásokkal kapcsolatban, és ha nem tévedek nagyot, akkor kb. bruttó 220 ezer forintos fizetésig az emberek az adókulcs-változással csak rosszabbul jártak. Ha jól emlékszem, akkor a korábbi időkben a minimálbér nem adózott, most pedig de. Szóval meg kéne próbálni az állításokat az igazság eltorzítása nélkül megfogalmazni, úgy válaszolni is könnyebb lenne.

Harmadszor. Egy kérdés sem vonatkozott az egészségügy, az oktatás, az agrárgazdaság, a frissdiplomások, a kivándorló orvosok és a létminimum alatt élők helyzetére, de a kormánymédia befolyására, és még annyi minden másra sem...

Nincsenek megjegyzések: