2016. május 8., vasárnap

Vizsga lesz már megint

Abban a furcsa helyzetben találtam magam, hogy vizsgára tanulok. Durva, már vagy másfél éve nem csináltam ilyet.

A tárgy amúgy daganatok kialakulásának molekuláris hátterével foglalkozott, tök érdekes volt és nekem nagyon hasznos a PHD témámmal kapcsolatban.

Elég komoly és szomorú témának tűnik, az is persze, de azért voltak vicces események is.

Az egyik az volt, hogy az egyik srác teljesen ki volt akadva, amikor a hererák és a prosztatrák szóba kerültek, és onnantól kezdve nem is lehetett ezeket a szavakat kiejteni a jelenlétében. Két órával később lehetett sejteni, hogy megint ide fogunk kilyukadni, akkor csak bosszankodva felsóhajtott: "Nah, már megint kezdődik!" Szerencsére a tanár tekintettel volt rá.

Aztán van egy vírus, amiről elsőként azonosították, hogy képes rákot okozni, méghozzá szarkómát okoz tyúkban. Angolul Rous Sarcoma Virus a becsületes neve, magyarul pedig tyúk szarkóma vírus. Szörnyű volt, hogy a tanár mennyire természetesen beszélt a tyúkszarkómáról...

A kurzus utolsó óráján pedig a tanár nem érezte úgy, hogy kicsit túl sok információt mond, amikor a szűrővizsgálatok kapcsán részletesen ecsetelte, hogy ő hogyan s miként vett részt egy endoszkópiás szűrővizsgálaton. Meg hogy nem csak úgy elment az esztékába, hanem rendesen magánrendelésre, profi orvoshoz ment (Miskolcra), mert hogy ha már muszáj, akkor legyen "luxus körülmények között". Erre az egyik srác megszólal: "Hát persze, adjuk meg a módját!" A legrosszabb, hogy még a vizsgálat közben készült videófelvételt is megkapta. Hálistennek azt már nem mutatta meg nekünk.

Nincsenek megjegyzések: