2014. március 14., péntek

Az egészséges étkezés megdöbbentő tényei

Már nem tudom, milyen hivatkozással találtam rá erre a cikkre, de ez valami rettenetes. Ennyi hülyeséget leírni! Lehet, hogy részleteiben igaz, amit ír, de így megfogalmaza félrevezető, sőt...

Vegyük sorra, nehogy valaki mostantól a nem-evés mellett döntsön, csak azért mert ezt elhiszi.



Az L-cisztein rendkívül misztikusan hangzik, pedig tökéletesen átlagos aminosav, a szervezetünk tobzódik benne, már amennyire szükségünk van rá. Igen, tényleg van a keratinban és így minden ilyen függelékünkben, de ez is tökéletesen természetes anyag. És ha sósavval nyerik ki, akkor mi van? Vízben magától nem oldódik fel a szőr, nincs mit tenni. De... hogy jön ez a kenyérhez?! Kicsit böngésztem egybként, állítólag a liszthez szokás adalékanyagként adni, és találtam például egy ilyet, amiről nem tudom, hogy igaz-e, de meghozza az ember kedvét a ciszteinevéshez. 


Ezt én is így tudom, ahogy ide le van írva. Nem tudom, miért baj, hogy állati eredetű festéket használnak, és ez miért ilyen felháborító. Az meg hogy egy ízeltlábúból származik, hát mit számít? Ha rókából lenne, jobb lenne? Oké, fúj, ilyen soklábú szar, bleh, nem fehérembernek való, de most komolyan, ez már csak egy vegyület, nem maga az állat... Ha növényből lenne, ugyanez lenne érvényes. E120, egyébként, ha igaz.

A párizsiról és a szörpről sajnos el tudom hinni, amit ír, úgyhogy ugorjunk. 


A transz-zsírsav-tartalom teljesen attól függ, milyen zsiradékot használsz fel a készítéséhez. Nemrégiben Magyarországon is szabályozták, hogy talán 1%-nál nem lehet több transz-zsírsavat tartalmaznia semmiféle terméknek. Nem a kakaóscsigától fogsz agyvérzést kapni...



WTF? A cukor, mint cukor, mióta nem természetes anyag? Na jó, kezdjük az elejéről, mit nevezünk természetes anyagnak? Én azt nevezem természetes anyagnak, ami élő szervezetekben megtalálható. De még ez is hülyeség, mert most a levegő, meg a tengervíz, bármely kristály és egyéb szervetlen, egy- vagy sokkomponensű anyag is tök természetes, mert ez úgy magától van. Szerintem ami nem természetes, az mesterségesen, szintetikusan előállított anyag. Például a műanyagok. Nem véletlenül ez a nevük. És most össze ne keverjük a szintetizálást a tisztítással! Amiről itt beszél, az egy tisztítási folyamat, végeredményben meg kapjuk azt a cukrot ami néhány napja még a békésen legelésző cukorrépa részét képezte.

Többször is előfordult ebben az írásban az a képzavar, hogy 
a) amit állatból nyernek ki az fúj undorító.
b) amit kinyernek, az nem természetes anyag.

Szerinted a sütés-főzéshez használt disznózsír, az micsoda? És a tablettában, vagy egy jó adag paprikában megevett C-vitamin miben különbözik? Vagy szerinted, ha csirkehúst eszel, az nem tartalmaz aminosavakat? A disznóvért szereted? És a májat? Tudtad, hogy a máj a szervezet méregteleítője? Amikor frissen facsart narancslevet iszol, szerinted az már nem természetes anyag? Tudtad, hogy a növényi rostok számunkra emészthetetlenek? Tudtad, hogy a növényi rost és a papír ugyanabból a cellulózból épül föl? A szóda-bikarbóna nem hangzik "természetes vegyületnek", akkor minek rakod bele a süteménybe? A transz-zsírsavakat illetően, ha már azt annyira tudod, hogy ilyen egészségtelen, azt tudod, hogy miért nem szereti a szervezet? A különböző étrendkiegészítők, amikre rá van írva, hogy valamilyen kivonatot tartalmaznak, szerinted az természetes, vagy sem? Megennéd? Tudtad, hogy a természetes vizekbe (akár folyóba, akár tóba, akár tengerbe vagy óceánba) engedett szennyvíz tartalma a halakba jut, onnan pedig a te tányérodra? Mit szólsz mondjuk a (kukorica)keményítőhöz? Hm? 

Nincsenek megjegyzések: