2014. november 7., péntek

Pihenjél, vagy szájonváglak!

Az előző bejegyzésembenben leírtak annyira nagy stresszfaktort jelentettek, hogy még a vasárnapi zárvatartással kapcsolatos gondolataimat sem írtam le, pedig én átlátok a szitán, és rájöttem, ez miért jó. Igen, ez nagyon jó, de mielőtt a poént lelőném, megnyugtatásul közlöm, én sem értek egyet.

Azért nem értek egyet, mert
1. Amikor  valamelyik TV-csatorna rossz időben nem megfelelő karikával vetít egy műsort, akkor őt megbüntetik egy néhány órás műsorszünettel, ez által jelentős bevételkiesést okozva. Rengeteg internetes cég esik pánikba, ha szerverhiba vagy szolgáltatói hiba miatt az oldala órákra leáll. Ezekhez hasonlóan a boltok heti 1 napra való teljes bezárása jelentős bevételkiesést okoz.

2. Ha kevesebb a bevétel, kevesebb áfa és kevesebb haszon utáni adó kerül be az államkasszába. Lefordítom: az állam is jelentős bevételektől eshet el.

3. Azok az eladók, pénztárosok, árufeltöltők, fuvarozók, logisztikai cégnél dolgozók, raktárosok, akik vasárnap is dolgoznak, nagy valószínűséggel új állás után nézhetnek, vagy kezdhetik a matracot az utcára hordani. Nagyon sok diákmunkás is a hétvégén dolgozik, mert akkor tud, akkor van rá ideje.
Tegnap a rádióban hallottam egy ilyet, hogy a törvénytervezetet benyújtók szerint azért nem fogják ezek az emberek elveszínei a munkájukat, mert amúgy is létszámhiány van a szektorban, így ugyanakkora munkaerőt lehet kevesebb időre befogni, nagyobb lesz a teljesítmény.
Azt persze már elfelejtik, hogy nem azért van létszámhiány, mert nincs elég munkanélküli, akit fel lehetne venni, hanem mert nincs elég pénzük több munkavállalót foglalkoztatni, arról meg már ne is beszéljünk, hogy az ilyen helyeken milyen nevetségesen, vagy inkább elkeserítően kevés pénzért dolgoznak az emberek.
Mondhatjuk azt is, hogy jó, de így akkor meg lehet növelni a dolgozók bérét. Dehogy lehet, miből emeljenek bért, ha épp most esnek el egy csomó bevételtől?

4. Aki reggeltől estig dolgozik, sőt, másodállása is van, mert amúgy nem tudna megélni, jön a vasárnap, ahol végre elintézheti a bevásárlásokat, az most maradjon otthon és nyalogassa a macskáját.

5. Azt mondják az okosok, hogy az nem baj, ha egy napon nincsenek nyitva a boltok, mert ott van a többi nap. Akkor viszot a boltok zsúfolásig meg fognak telni, aki pedig csak a hétvégén tudott ilyesmit intézni, az most máshogy kell megoldja. Én bevallom, azt utálom a legjobban a vásárlásban, amikor a sorok a bolt másik végéig érnek, alig halad, több időt töltök ácsorgással, mint a kosár feltöltésével. Ezen a zsúfoltségi helyzeten az új javaslat csak rontana.

Akkor mire jó ez az egész? Iszonyat logika van benne, figyeld, csak a sajtó előtt fáj nekik bevallani. Íme:

PROBLÉMA: baromi sokan panaszkodnak, hogy nagyon hamar elfogy a pénzük, nem marad miből megélni a hónap végéig.
MEGOLDÁS: zárjuk be a boltokat, hogy ne is tudjon elmenni vásárolni. Ha nem tud vásárolni, nála marad a pénz, ezek után igazán nem mondhatja, hogy nincs miből. Nyehehe.

A valóság teljes megértéséhez tegyük hozzá azt is, hogy nem csak a Tesco meg a Lidl létezik. A magyar boltok többsége, amik kisebbek, egyéni vállalkozók irányítják és nem rendszerben vannak, azok eddig is zárva voltak vasárnap, vagy nagyon rövid ideig voltak nyitva. Az is igaz, hogy aki nem akar vasárnap üzletekbe járni, az nem jár.

BTW egy megjegyzés a végére: a vasárnapot nem azért hívják így, mert ez a vásárnap, a piac napja? Tudom, hogy ez már rég nem így van, engem akkor is zavar a dolog.

Nincsenek megjegyzések: