2018. február 10., szombat

Szavazatok kívülről

Most legalább 3 bejegyzést fogok írni, mert nem ér ennyi mindent egybe rakni.
#4

A politikai témából végül három lesz... Ma ugyanis azt hallottam, hogy több mint 300 ezer külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező személy regisztrált a választásokra. Kicsit utána akartam nézni, hogy sok-e ez, vagy kevés.

Nem volt nehéz megtalálni ezt a kis táblázatot a valasztas.hu oldalon.


Ha április 8-án az összes választásra jogosult polgár - határon innen és túl - elmenne szavazni, és érvényes szavazatot adna le, akkor az eredmények 4.14%-áról a határon túliak döntenének. Ilyen persze nem lesz, de ha a választásokra azonos arányban mennek el itt is, ott is, akkor ez a százalék még igaz lesz.

Tételezzük fel, hogy az összesített választási résztvétel 65% (ez szerintem egy reális szám), de a külföldi magyarok 100%-a szavaz, akkor ők 6.37%-át fogják adni a szavazatoknak. Ez pedig már túl van a parlamenti küszöbön. (Már persze ha nem koalíciós pártról beszélünk, mert náluk ez most össze fog adódni, ha jól tudom.) 

Persze ilyen sem lesz, de a magyarországi választópolgárok száma valószínűleg nem fog növekedni, a regisztrált (és ebből adódóan nagy választási kedvvel rendelkező) határontúliak száma viszont még bőven növekedhet. A magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem Magyarországon élő választóknak pedig idén sem könnyítik meg a hazaszavazást. Nem tudom mi a módja annak, hogy az itthoni magyarok akarjanak és el is menjenek szavazni, de én idén a korábbiaknál alacsonyabb (60% alatti) választási részvételt jósolok. Ne legyen igazam.

Csak a tájékoztatás kedvéért bemásolom ide a 2014-es választások szavazatainak arányait, amit a Wikipédián találtam, aztán mindenki vonja le a tanulságokat, és döntse el, hogy ez a közel 350 ezer szavazati jog sok-e vagy kevés.



Nincsenek megjegyzések: