2013. március 16., szombat

Fehér

A fehér köpeny

Ezt a hetet a laborban töltöttem. Géntechnológia és fehérjemérnökség című gyakolatom volt, 4 napba tömbösítve. Végül csak 2 programot tudtunk megcsinálni, az egyik egy szubklónozás volt, a másikban pedig rekombináns fehérjét termeltettünk és izoláltunk. Ezek olyanok, hogy 1-200 mikrolitereket kell összemérni enzimekből, pufferekből, plazmidból, bacikba kell transzformálni a cuccot, ki kell növeszteni a telepeket, kék-fehér szelekció, gélelektroforézis, fluorimetria, ilyesmi.
Korábban, bármennyire is szívem csücske volt a biokémia, annyira megutáltam a bikém tanszéket, hogy nagyon nem kívántam magamnak ezt a gyakot. Aztán végül egészen tetszett, csak nagyon lassan haladtunk a dolgokkal, és ezért elég fárasztó volt napi 8 órákat benn tölteni. Ha az ember egyedül dolgozik, ezeket talán fele ennyi idő alatt is meg tudja csinálni.
Sajnos vagy nem sajnos, elég valószínű, hogy most utoljára volt közöm a gyakorlati biológiához, de azért a fehér köpenynek van valami különös varázsa. Ahogy egy csoporttársam mondta: ha laborban dolgozol, az ad +5 karizmát, de ha a köpeny is rajtad van, az +10 IQ.


Hóesés

Csütörtök reggel szakadó esőben mentem suliba. Előtte már összekészítettem a csomagomat, mert az egyetemről már a Keletibe mentem. Nem szoktam időjárásjelentést hallgatni, csak másoktól hallottam, hogy a hétvégére mínuszokat és havazást mondanak. Biztos ami biztos elcsomagoltam a téli csizmám, és a téli kabátomat vettem magamra. Pesten délután váltott át az eső előbb havasesőbe, utána sűrű havazásba. Mikor este 7-kor kijöttem az épületből, már 3-4 cm magas latyak gyűlt össze. Sejthető volt, hogy a MÁV nem könnyíti meg a hazajutást.
A fél 8-as IC-re volt jegyünk. A vonat késve állt be, ráadásul gyorsvonat kocsikkal, abból viszont vagy 8-at is becsatoltak. Végül fél órás késéssel indultunk, de utána már folyamatosan haladtunk.
Itthon az utakat jeges hódara borította, az autók nem tudták felvizesíteni az utat, a kerekek alig tudtak kapaszkodni a havas útba.
Péntek reggel lázasan ébredtem. Munkaszüneti nap, közlekedni csak nehezen lehet, itthon pedig se Coldrex, se lázcsillapító. Valójában ez engem cseppet sem zavart, mert nagyon gyógyszer-ellenes vagyok, ezért maradt a mézes pirítós, a C-vitamin, a hársfatea, a kamillafőzet-inhalálás, az alvás és a vizes borogatás. Mára a láz és a torokfájás tökéletesen elmúlt.

Nincsenek megjegyzések: