2013. május 17., péntek

Családtervezés

A kormányunk már elég sok felháborító dolgot művelt, de egyre nagyobb okunk van kétségbe esni.
Az egy dolog, hogy tönkreverik a felsőoktatást.
Hogy hallgatói szerződéseket íratnak alá.
Hogy olyan életpálya-modelleket akarnak bevezetni egyik pillanatról a másikra, amire még nincs felkészülve a rendszer.
Hogy az alkotmánybíróságot a saját embereikkel töltik fel, és elvesznek tőlük jogokat.
Hogy a választási törvényekkel machinálnak, csak hogy bebiztosítsák magukat.
Hogy elveszik az emberektől az összegyűjtött pénzüket, és a nyugdíjukat.
Hogy minden területen milliárdokkal dobálóznak, de a megszorítás és zárolás biztos.
Hogy itt ez a trafikmutyi.
De az, hogy teljesen bizonytalanná teszik a fiatalok jövőjét, az a világ legszemetebb dolga.

Itt sokkal többről van szó, mint az egyetemi keretszámokról, az életpálya-modellekről és a pénzelvonásokról. Ami most képes volt annyira felháborítani, hogy politikai tartalmú postot írok, az a bölcsőde-óvoda-iskola kérdése, és a hozzá kapcsolódó szociális esetek.

A jövőm, a leendő családom jövője teljes bizonytalanságban van. Igen, még nincs gyerekem, de majd lesz, remélem, több is. Manapság, amikor az emberek össze-vissza váltogatják a partnereiket, gyanítom az emberek jelentős része sose találkozik a "családtervezés" szóval. Mert ez a szó nem csak azt jelenti, hogy majd egyszer férjhez megyek, és gyerekünk lesz. Nem. Tudom, én naiv vagyok, de azért nem árt előre elgondolkozni ezen-azon.

Arról van szó, hogy a kormány kitalálta, hogy a gyerekeknek kötelező az óvoda, de ez nem ám akármilyen, hanem bizony állami. A családi napközi, vagy a magánóvodák, azok bizony nem számítanak. Van erről most egy nagyon hosszú cikk az indexen, bevallom, nem is olvastam végig, de a lényeg azért lejött.
Jelenleg az a helyzet, hogy amint az orvos megállapította a terhességet, ideje elkezdeni böcsődét és óvodát keresni, merthogy több éves várólisták vannak. Természetesen azért, mert már most sincs elég hely - hát mi lesz majd akkor, amikor a törvény/rendelet (akármi is legyen ez) életbe lép.
Ráadásul már az iskolába menéshez is külön engedély kell, ezért az óvodai helyhiány miatt több lesz az iskolaéretlen gyerek az első osztályokban. Az iskolában pedig 30-40 fős osztályokat kell majd kialakítani, mivel a tanárok létszámát csökkentik, és hiába növelik az óraszámukat már lassan lehetetlen mértékben, két külön osztályra akkor sem lesz pénz. Hát kinek jó ez, valaki mondja már meg!

Van itt még valami. Abban a bizonyos cikkben említés van egy dologról, ami sajnos tény: egyre nagyobb hátrányban vannak a "normális" családok. Szociális támogatásban részesül az ember és az ő gyereke, ha a szülők elváltak, ha keveset keresnek, ha tartós beteg van a családban, stb. Ez így rendben van, ezeket a támogatásokat semmiképp sem illene elvenni. Csak az a baj, hogy az ilyen esetek ma már többségben vannak. Egyre kevesebb a teljes család, és ha "csak" 1 vagy két gyerekük van, már néha ők vannak hátrányban a szociális támogatást kapókkal szemben. Ezért a teljes család fennmaradásának egyik lehetősége, ha legalább 3 gyerek van. Én ettől a lehetőségtől egyáltalán nem zárkózom el, sőt, de azt visszataszítónak tartom, hogy azért vállaljak 3 gyereket, mert sokkal jobban járok, mintha "csak" két gyerekem lenne. Egyébként meg a legnagyobb kib*szások egyike, hogy ha egy párnak természetes úton nem lehet gyereke, akkor az örökbefogadás egy többéves procedúra. Mert ugye aki örökbefogad, annak pszichológiai felkészítő-tanfolyamokra kell járnia, szakembertől kell tanulnia, de aki 17 évesen random teherbe esik, azon ilyeneket nem kérnek számon.

Na, hát ilyenek miatt aggódom. Ilyen körülmények közé nem is merek gyereket szülni.

Nincsenek megjegyzések: