2015. május 31., vasárnap

Növények a széllel szemben

Csodálatos híreim vannak a növényeikről!

Kezdjük ott, hogy a múlt héten volt néhány nagyon szeles nap. Annyira szeles, hogy elvitte a műanyag asztalunkat. Ésszel nem tudom felfogni, hogy történhetett meg, de szerdán Herceg konstatálta, hogy nincs meg az asztal, aztán összefutott a gondnokbácsival, és kiderült, hogy a ház előtt lévő kiskertbe becsapódva találták meg, kitört a lába és már el is szállíttatták.

Szóval ez a szél, ami egy olyan műanyag asztalt lerepített, ami egyébként két oldalán egy nála magasabb kőfallal volt védve, a növényeinkben is kárt tett.
A paradicsomok jó alattvalók módjára térdepeltek és nyúltak előre a földön. Ők ettől a naptól fogva ki vannak karózva és benn vannak a szobában. Hihetetlen ez a növény, hogy mennyire életképtelen nélkülünk. Ha éppen nem a szél dönti meg, akkor a szomjúság, hiába kapnak 1 liter vizet reggelente. Szerencsére mi jó családja vagyunk, és próbáljuk életben tartani, ő pedig ezt azzal próbálja meghálálni, hogy megjelentek rajta az első kis virágkezdemények! Még néhány nap és kinyílnak a virágok. Mivel úgy tűnik, szobanövény marad, majd mi zümmögünk neki kicsit és megpróbálunk paradicsomokat gyártani neki. Attól félek, hogy mivel ilyen kis bágyadt ez a növényke, ha hoz majd nagy gömböket (vagy egyébként a fene tudja, hogy ez milyen fajta), attól még inkább össze fog majd csuklani.

Uborkák! Velük az van, hogy ők erősebbek és jóval kisebbek a paradicsomoknál, ezért őket kevésbé tépázta meg a szél, viszont az egyik megtört a tövénél. Ennek ellenére úgy tűnik, megmarad. Jelenleg a 9 magból 7 növényke fejlődik, ebből egynek van a levelén valamilyen születési rendellenesség, és el is maradt a fejlődésben, de azért próbálkozik ő is. Mindenkinek kibújt már az első vlaódi levele. Háromszögletű, cakkos szélű leveleket hoznak. Lassan ideje lesz szereznünk valami rácsot, ami mentén el tudnak indulni fölfelé. Állítólag. Most egyébként ők is benn vannak a szobában, de majd ha kapnak támaszt maguk mellé, kirakom őket az erkélyre.

Nőnek a bazsalikomok is, már ők is megmutatták az új leveleiket, de még elég kicsik.

És végül, de legkevésbé sem utolsó sorban a kardvirágaim. 11 hagymából 10 bújt ki eddig. Már egészen nagyok is vannak közöttük. Nagyon érdekesek, mintha kis lándzsák lennének, úgy bújnak elő, és vörösbarna színűek, aztán ahogy növekednek, egy zöld lándzsa indul előre.

Ilyenek vannak.

Nincsenek megjegyzések: